söndag 10 juli 2011

FOCACCIA



Det här brödet har jag gjort efter Leila Lindholms recept. Det är vansinnigt gott och lika vansinnigt enkelt att göra. Jag brukar göra dubbel sats av brödet och ge bort en av "limporna". Brödet är nämligen godast samma dag som det bakats och eftersom man strör flingsalt på brödet, fungerar det mindre bra att frysas. Jag har basilika på brödet på bilden, men har även haft rödlök och oliver vid tidigare tillfällen. 


Ingredienser
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning 




Gör så här

1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke eller en hushållsassistent.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Vill du ha annat än salt på brödet ska du lägga på det nu också. 
8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.