fredag 25 november 2016

PASTAGRATÄNG MED KÖTTFÄRS, GRÖNKÅL & MOZZARELLA


Jag är så pepp inför julen, mer än jag varit på länge faktiskt. Kan ju hjälpa till att jag lyssnar på julmusik nästan varje dag och har redan pimpat hemmet i rött och vitt och massa juliga växter. Älskar små dikesgranar, rumsgranar, hyacinter och amaryllisar. 

Hade tänkt baka saffransbullar idag, men upptäckte lite sent att jag missat att preppa saffranet i cognac. Fick nämligen fin iransk saffran av mor och far. Ni vet såna där fina hela pistiller, inget pulver här inte. Så det blev ändrade planer och bakningen planlades till söndag kväll i stället. 

Grönkål är ju juligt och kan ätas på många olika sätt. Här valde jag att ha med den i en pastagratäng och det blev ett utomordentligt bra resultat vill jag lova. 

Pastagratäng med köttfärs, grönkål & mozzarella
1 kg köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3-4 tsk franska örter
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk ljus soja
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater (Mutti)
4 st kvistar färsk grönkål 
3 st mozzarellabollar
3 dl riven smakrik ost
flingsalt & svartpeppar

Fräs köttfärsen tillsammans med finhackad lök och vitlök. Krydda med franska örter och häll sedan på krossade tomater, vatten, soja, tomatpuré och kalvfond. Låt köttfärssåsen puttra på låg värme i ca. 15-20 minuter. Smaka av med salt & peppar.

Under tiden köttfärssåsen puttrar på, kan pastan kokas. Ta av pastan när den är Al dente, då pastan kommer att fortsätta att tillagas i ugnen med den varma köttfärssåsen. 

Repa av grönkålen från stammen och hacka grovt. Fräs i smör och olivolja tills den blir lite lätt krispig, men var försiktigt så den inte bränns. Salta och peppra lätt. Ps, detta är så gott så gör gärna lite extra som ni kan äta direkt. 




Blanda köttfärssåsen och pastan och häll i ugnform. Toppa med grönkålen och strö på den rivna osten. Skär mozzarellan i skivor och lägg ovanpå alltsammans!

Grädda i ugnen på 220 grader tills allt ost smält och blivit härligt, tar ca. 20-25 minuter. 







Trevlig helg och första advent!


//Malin



1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.