lördag 7 januari 2017

KROSSAD POTATIS MED CITRON OCH PARMESAN OCH SMAKRIKA BACONLINDADE BIFFAR



Tråkigare kylskåp än vårt är nog svårt att hitta just nu. Har inte handlat sedan vi kom hem från Dalarna, så det nästan ekar nu. Det är operation frysrens som gäller. Faktiskt riktigt bra att göra det då och då, eftersom det gömmer sig en del där under som man glömmer. Ni kommer att märka att det helt saknades grönsaker på tallriken ikväll. Inte helt optimalt, men så fick det bli. 

Baconlindade biffar
1 kg blandfärs
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 msk dijonsenap
1 msk kalvfond
2 ägg
3 tsk salt
svartpeppar
2 pkt bacon

Blanda ströbröd i grädde och låt vila medan löken förbereds. Finhacka lök och vitlök och fräs i smör tills mjuk. Blanda i lökhacket i gräddblandningen och tillsätt färs, ägg, fond, senap, salt och peppar. Blanda väl och forma till biffar. Ca. 100 g är lagom per biff. Linda en baconskiva runt varje biff. 

Bryn biffarna i smör i stekpanna och lägg därefter över i ugnsform. Tillaga biffarna i 200 grader fram tills dess de har ca. 72 grader i innertemp, tar ca. 20 minuter. 



Kall citron- & vitlökssås
2 dl créme fraiche
rivet skal av 1/2 citron
1 vitlöksklyfta (finriven)
1 tsk citronsaft
flingsalt & svartpeppar

Finriv citron och vitlök i créme fraiche och blanda samman med citronsaft. Salta och peppra lätt. Ställ kallt i väntan på servering. 



Krossad potatis är faktiskt ett väldigt bra påhitt. Man kan smaksätta med allt möjligt, riktigt gott med färska örter och smält smör. Man kan även använda annan riven ost, kanske lite västerbottenost. Ja, bara fantasin sätter gränsen, som det så vuxet heter. 

Krossad potatis 4 pers
8 delikatesspotatisar med skal
1/2 citron (finrivet skal)
2 dl finriven parmesan
4 tsk vitlöksolja (el. pressad vitlök i olivolja)
flingsalt & svartpeppar

Koka potatisen och lägg därefter på bakplåtspapper på plåt. "Krossa" potatisen med ett glas eller annat passande. Ringla över vitlöksolja och toppa med riven parmesan, rivet citronskal, flingsalt & svartpeppar. Baka i ugnen på 200 grader tills de får fin färg och osten har smält. 




Ha en trevlig kväll!

//Malin





1 kommentar:

  1. Verkar riktigt gott iallafall😊 Här ekar det rätt tomt oxå i kylen. Idag ska jag frosta av frysen då kanske jag hittar lite fynd😊 Ha en bra vecka

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.