torsdag 2 februari 2017

HEMMAGJORD PASTA OCH PESTO PÅ VÄSTERBOTTENSOST


En lyxig vardagsrätt eller flott helgmiddag, hemmagjord pesto är ett vinnande koncept när man än äter det. Hemmagjord pasta gör det hela ännu lyxigare, men är inget måste. Bättre då att lägga kraften på peston och i stället köpa pasta i butiken. Men välj då färsk pasta, definitivt lyxigare och framför allt godare.

Jag hade en pastaklump i frysen, som fick tina upp under eftermiddagen. Skönt att veta att det går bra att frysa ner, om man inte använder allt. 

När det gäller peston så kan man välja om man vill använda parmesan eller Västerbottensost, eller annan smakrik ost. Detsamma när det gäller oljan, använd endast olivolja eller blanda upp med en smaksatt olja. Jag använde Gunnarshögs basilikaolja och olivolja. Basilikaoljan säljer jag i min butik Annies Stuga i Glommen. 

Pesto
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
50 g pinjenötter
1 dl olivolja
1 dl basilikaolja (Gunnarshögs rapsolja)
140 g riven Västerbottensost
Flingsalt & nymalen svartpeppar

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Försiktig så de inte bränns. Mixa basilika, vitlök och pinjenötter i mixer eller matberedare. Tillsätt olja lite i taget och vänd till sist i riven ost. Osten Smaka av med salt och peppar. 


Pastadegen i frysen hade jag gjort efter Paolo Robertos recept. Ett toppenrecept!

Paolos pastarecept
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
lite vatten

Vispa ihop ägg, äggvitor och salt.

Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Tillsätt de vispade äggen.

Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan. Om det behövs för att samla ihop torrt mjöl, fukta med lite vatten.

Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 15 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk.

Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 20-30 minuter.¨


Nu är degen klar att användas. Antingen att den kavlas ut tunt och används som önskas eller att ni nu plockar fram pastamaskinen och kör den därigenom. 


Till detta tycker jag att det är jättegott med lite goda charkuterier. Välj era favoriter helt enkelt!



I morgon fredag, jippi!


//Malin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.