söndag 5 februari 2017

TRERÄTTERS MIDDAG TILLÄGNAD EN JUBILERANDE FISKETARIAN

I november fyllde en kär vän jämnt och vår present till honom var en heldag i Glommen. Ja, ni hör ju! Kan vara världens bästa present. Dagen fick han tillbringa med Lars i tvättstugan... Lyllos, tänker ni nu och ni har så rätt. Han fick nämligen vara med och brygga sin egen Svenne´s Birthday IPA i Lars lilla microbryggeri. Kan tänka mig att de dessutom löste alla världens problem där nere i humleångorna. Kan hända att de även provsmakade några av Lars tidigare öl. 

När de gjort sitt där nere, fick de komma in i huset. Där väntade då även Svennes fru Jenny. Ingen överraskning i och för sig, men ack så trevligt. 

Det blev då en trerätters middag och lite Melloslötittande. I bland blir det jag lagar lite bättre än väntat och i går var faktiskt en sådan gång. Ingen jante här inte, maten blev förbannat god helt enkelt! 




Som aptitretare hade jag på två olika fiskiga varianter. En klassiker med chips, smetana, hackad rödlök och Kalixrom och en lite ovanligare med rökt torsklever på smörstekt surdegsbröd. Båda väldigt goda. 

Den rökta torsklevern är från Island och kommer från Nammi, samma leverantör som den isländska lakritsen jag har i Annies stuga. Vi fick med en förpackning hem från Formex i januari. 

Jag smörstekte stavar av enkornsbrödet jag köpte på Feldts bageri i fredags. Toppade med bit torsklever, pressad citron, korianderblad och en klicka créme fraiche. Det var verkligen gott, även om en av gästerna totalvägrade att smaka... Jubilaren älskade det som tur var.  






Bubbel är ju tvunget när det är fest och gärna Champagne. Champagne passar lägligt nog ypperligt till löjromstoppade chips. 




Receptet på rimningslagen fick jag av kocken på Restaurang Bratt i fredags kväll. Rimningen gör fisken lite fastare, så den håller ihop bättre och den får jämnare sälta. 





Jag valde hälleflundra som fisk i går. Stod mellan det och torskrygg. När jag kom till Hav52 låg där en stor och fin hälleflundra, så valet blev lätt. Lagen går utmärkt även till torsk så klart. 

Rimningslag
1 l vatten
80g salt
20 g socker

Blanda vatten, salt och socker och mixa med stavmixer. Lägg fisken i form och häll över lagen. Täck med plast och låt ligga i 20 minuter. Ta sedan upp och torka av med hushållspapper. 




Smöra en form och lägg i hälleflundran. Salta lätt och strö även över lite vitpeppar. Hyvla även över lite smör. Ställ in i ugnen på 150 grader i ca. 25 minuter. Det viktigaste är att hålla koll på innertemperaturen på fisken. Jag stängde av ugnen när fisken var uppe i 48-49 grader. Täck med folie och låt vila några minuter. Temperaturen går då upp några grader.

Sallad med citrus
1 romansalladshuvud
1-2 msk citronolja 
pressad citron 
flingsalt

Skölj salladen och torka den med hushållspapper. Bryt i två och lägg i skål. Ringla över olja och pressa över citronsaft, vänd runt så att det fördelas på alla salladsblad. Avsluta med lite flingsalt. 

Brynt smörsås
60 g smör
3/4 dl créme fraiche
3/4 dl grädde
1/2 krm cayennepeppar
pressad citron
flingsalt

Smält smöret och låt bli lite brunt. Häll på créme fraiche och grädde. Sänk värmen och rör hela tiden. Pressa i lite citron och smaka av med cayennepeppar och flingsalt.

Räkor i brynt smör
75 g smör
500g färska räkor

Smält smöret och låt det puttra och fräsa lite tills det blir gyllene. Lägg då i de skalade räkorna och tag från plattan. Klart!

Nu är det bara att arrangera tallriken. Börja med romansalladen och lägg sedan på fisken och några kokta mandelpotatisar. Ringla över sås och brynt smör med räkor. Toppa fisken med rikligt med färskriven pepparrot, lite finhackad rödlök och en dillvippa. 




Dessert är ett måste, så klart. Perfekt dessutom med desserter som kan förberedas. Jag har sällan hela dagar för förberedelser nu för tiden. Har öppet min butik fram till 16.00, vilket gör att jag får springa lite fram och tillbaka under dagen. Har butiken hemma på gården, så behöver inte springa så långt med andra ord. 

Crème brulée är den dessert jag oftast väljer om den finns på menyn vid restaurangbesök. Älskar ljudet när skeden spräcker det brända sockerskalet på toppen. Ah, som ljuv musik. Sedan är det ju klart inget fel på smaken heller, det krämiga innehållet. Mmmm...

Crème Brulée 7 st
4 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl socker
1 vaniljstång
6 äggulor
socker till bränning

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur de svarta fröna. Lägg frön och stång i kastrull och tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl av sockret. Koka upp och tag sedan av från plattan.

Vispa äggulorna vita tillsammans med 1/2 dl socker. 

Vispa försiktigt ner lite i taget av den varma gräddmjölken i äggulorna. Vispa hela tiden och tag endast lite i taget. När allt är mixat fylls portionsformar med den goda smeten. 

Ställ formarna i stor ugnsform och hett vatten hälls i formen. Vattnet bör täcka halva formen. Baka i ugnen på 150 grader i ca. 40 minuter. Inte helt lätt att veta när den är klar. Krämen ska ha "stannat". Den kommer även att stelna mer under tiden den svalnar. 

Ställ kallt i väntan på bränning. Kan förberedas dagen innan kalaset. 

Strö över lite socker och bränn av med gasolbrännare eller i ugnen på grill. Var försiktig om du använder ugnen. Lättare med gasolbrännare. 




Lite färska hallon och chokladtryfflar med hallon fick ackompanjera den ljuvliga brulèen. En härlig avslutning på en god och trevlig middag med vänner. 




//Malin



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.