onsdag 15 mars 2017

GORGONZOLA- & RICOTTAFYLLDA PASTAKUDDAR MED TOMATSÅS



Har sagt det innan och säger det igen. Hemmagjord pasta är det godaste och det roligaste på den här sidan av milleniumskiftet. Min pastamaskin har inte ännu inte blivit ännu en köksmaskin förpassad till ett mörk köksskåp. Det känns just nu som om det kommer att dröja. Det är nämligen varken svårt eller krångligt att göra hemmagjord pasta. Jag har ju dessutom hittat ett recept på pasta som jag trivs med. Paola Roberto kan det där med pasta, det är ju så.

Paolos pastarecept
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
lite vatten

Vispa ihop ägg, äggvitor och salt.

Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Tillsätt de vispade äggen.

Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan. Om det behövs för att samla ihop torrt mjöl, fukta med lite vatten.

Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 15 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk.




Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 20-30 minuter.¨

Nu är degen klar att användas. Antingen att den kavlas ut tunt eller att plockar ni nu fram pastamaskinen och kör den därigenom. Kör degen tunn, i maskin nr 6 el. 7. 

Nu är pastadegen färdig att användas till att göra pastakuddar. Lägg klickar av ostkräm med jämna mellanrum på den utkavlade pastadegen. Täck med en lika stor platta pasta. Tryck till runt ostkrämen och använd sedan någon slags form för att trycka ut fina bitar. Tryck till lite extra runt kanterna för att stänga in krämen, så den inte rymmer under kokningen.





Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor gryta. Tillsätt en rejäl skvätt med olivolja. Lägg i pastakuddarna och låt koka i ca. 3-4 minuter. När tiden gått så plockas pastan försiktigt upp ur vattnet. 

Gorgonzola & ricottakräm
180g gorgonzola
125g ricotta
1 schalottenlök
1 msk smör
1 msk finhackad gräslök
flingsalt & svartpeppar

Finhacka löken och fräs i smör, låt svalna. Skär bort det yttre höljet av gorgonzolan och mosa tillsammans med ricottan. Tillsätt gräslök, lök och salta och peppra lätt. 

Tomatsås
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (Mutti)
1/2 olivolja
2 tsk oregano
flingsalt & svartpeppar

Finhacka löken och vitlök och fräs i olivolja. Tillsätt krossade tomater och oregano och låt småputtra i ca. 10 minuter. Häll i lite olivolja och salta och peppra lätt. 

När alla delar är tillagade gäller det bara att sätta samman det hela med pastakuddar och tomatsås. Till serveringen blev det också goda charkuterier i form av Serranoskinka och Sopressa Veneta. Väldigt gott med den sältan till den här maträtten. Ringla till sist över lite fin olivolja och strö över hackad gräslök, klart!


Hade faktiskt ingen aning om att Sveriges Mästerkockar också hade pasta som utmaning i kväll. Mycket likheter i våra rätter faktiskt. Är dock glad att jag inte står i tv-rutan och svettas. Inte alls min grej... 





//Malin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.