måndag 1 maj 2017

AMERIKANSKT TEMA PÅ VALBORGSMÄSSOAFTON

Jag tycker om att laga mat i tema. Att ha ett land som en röd tråd är nästan det lättaste. Jag har tidigare kört tema på bl.a. Thailand, Indien och Grekland. Ni hittar dessa under etiketten Temamiddagar. 

I går på Valborgsmässoafton valde jag tema Amerika. Tacksamt när det vankas grill och söta efterrätter. Bra att Amerika är så stort också, med influenser från diverser närbelägna länder. Förrätten andas lite Sydamerika, men tänker att det i New Mexico, Texas och Arizona säkert blir lite texmex då och då. 



Ostdipp
1 dl créme fraiche
1 pkt hamburgerost (cheddar)
3-4 dl riven smakrik ost

Värm upp créme fraiche och tillsätt osten. Låt smälta samman, men var försiktig så att inte det bränner.

Guacamole
2 mogna avokado
2 tomater
1 röd chili
1 schalottenlök
1 msk vitlökspasta från Santa Maria
några droppar tabasco
1 msk citronsaft
salt och peppar


Mosa avokadon med gaffel. Gröp ur tomaterna och finhacka köttet. Hacka chilin och löken fint. Blanda ihop ingredienserna och smaka av med citronsaft, tabasco, salt och peppar.


Det här köttet var ta mig tusen det godaste jag ätit på länge. Tjocka revben från Gårdsbutik Thuresson som fick koka i en buljong under flera timmar. Sedan penslades köttet med en jättegod bbq-sås som jag säljer i min butik Annies stuga. 

Kokta revbensspjäll
1 kg tjocka revben
ca. 1 l kallt vatten (så det täcker köttet)
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk öl
1 dl koncentrerad äppeljuice
2 morötter
1 stor gul lök
1/2 dl hela pepparkorn, blandade färger

Häll vatten i en stor gryta och tillsätt morötter och lök i bitar och övriga ingredienser. Koka upp. 
Skölj av köttet och lägg sedan ner i den kokande buljongen. Låt nu köttet koka i många timmar. Så många timmar som det tar tills köttet nästan faller av från benet. Det tar lätt tre timmar, kanske längre. När köttet är klart ställs grytan i kylen, När buljongen kallnat tas köttet upp och torkas av. 

Nu är köttet redo för grillen. Köp en fin bbq-sås eller gör din egen, och pensla köttet under grillningen. 




En god coleslaw är ett passande tillbehör till grillat. 

Coleslaw
300 g vitkål
2 morötter
1 grön syrligt äpple
3 dl créme fraiche
1 dl Hellmanns majonnäs
2 tsk maltvinäger
1 tsk torkad oregano
flingsalt & svartpeppar

Strimla vitkålen fint och lägg i bunke. Häll över kokande vatten och låt stå i ca. 10 minuter. Häll sedan bort vattnet och lägg över vitkålen i en bunke. Riv morötterna och äpplet grovt och blanda med kålen. 

Blanda samman créme fraiche, majonnäs och maltvinäger och blanda med vitkålsblandningen. Rör ner torkad oregano och smaka av med salt och svartpeppar. 



Bönsallad
1 burk svarta bönor
1 dl majskorn
1/2 rödlök
10 körsbärstomater
1 dl bbq-sås
färsk koriander
flingsalt & svartpeppar

Blanda svarta bönor med majs och tillsätt bbq-sås. Vänd ner strimlad rödlök, halverade tomater och grovt hackad färsk koriander. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.



Det som ni ser på majsen är ett superdupergott vispat lime- & chilismör. Inget fel på det smöret, inte alls.

Vispat lime- & chilismör
150 g rumsvarmt smör
1 röd chili
saft och finrivet skal av 1/2 lime
1 msk finhackad färsk koriander
flingsalt & svartpeppar

Vispa smöret med elvisp. Tillsätt finhackad chili, limeskal, limesaft och koriander. Smaka av med flingsalt & svartpeppar. 




Ugnsbakade sötpotatisklyftor blev vår potatiskälla. Fick dessutom bra färg på dem den här gången. Det jag gjorde var att klyfta dem och lade dem på bakplåtspapper och ringlade över olivolja. Jag kryddade med Mill&Mortars krydda Happy roots och flingsalt och bakade dem i ugnen på 200 grader i ca. 30 minuter. 


Syrad rödlök
2 rödlökar
1/2 dl ättika (12 %)
1 dl socker
2 dl vatten
salt & svartpeppar

Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt småputtra några minuter tills sockret lösts upp. Låt svalna.

Skiva lök och lägg i en glasburk med lock. Häll ättikslagen över löken. Låt stå minst 6 timmar. 



Sist men absolut inte minst serverades en superduperstor Snickerskaka. 



Har haft ögonen på den här godingen ett tag faktiskt. Receptet hittar ni på Fixa själv där det även finns massa andra roliga tips, trix och recept som jag kommer att testa framöver. Där hittas även det stora snickerspappret som man då kan skriva ut och vika över kakan.

Kakan består av en kladdkakebotten, marshmallowfluff blandat med jordnötssmör, karamelliserad mjölk med jordnötter och tillsist mörk choklad. Inga svårigheter med lite olika moment bara. 

Kakan var jättegod, verkligen med smaken av Snickers. Den är mäktig, så kakan räcker till många. Vi var 6 vuxna och 3 barn och det blev kaka över. 

Väldigt amerikanskt, eller hur?





Smaklig spis!

//Malin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.