söndag 23 juli 2017

BACONLINDADE KÖTTFÄRSBIFFAR, HEMMAGJORD PASTA MED ÖRTOLJA


Sitter i soffan och skriver inlägg till bloggen. Ögonen kan jag knappt hålla öppna, klockan är ju ändå snart halv 8. Det har varit intensiva dagar i Glommen med Kräftfestival, extraöppet i stugan och roligheter på kvällarna. Tanken var att vi skulle gå ner till festivalen i kväll, då sista kvällen brukar vara den trevligaste, men vädret lockar inte direkt. Varför är det så orättvist med vädret? Varför har östkusten alltid bättre väder än västkusten? Vi vet ju alla att västkusten är bättre när det gäller typ allt annat, men vädret där slår östkusten oss med hästlängder. 

Har blivit mycket väderprat i stugan i sommar, går liksom inte att låta bli. Vet att man inte kan göra något åt det, men är så less på växlande molnighet och vindstyrkor över 12m/s. 

Något jag inte är less på så är det mat. Mat kan jag aldrig tröttna på, aldrig! Min son däremot tycker ju att man är ett nödvändigt ont. Han hade gärna hoppat över 1 eller 2 måltider varje dag och bara ätit chips hela dagarna. Av kvällens måltid åt han 1/2 biff och kanske 1 dl pasta. 

Nötfärsbiffar
500g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
1 dl grädde
1 dl pankoströbröd
1 msk oreganopaste
1 msk vitlökspaste
1 msk flingsalt
svartpeppar

1 paket bacon att rulla runt biffarna.

Hacka löken fint och blanda med färs, ägg, grädde, panko och paste. Salta och peppra och forma färsen till 8st biffar. Vira en baconskiva runt biffen och stek i grillpanna eller grilla på grillen. 

Örtolja är så gott och toppen att ha hemma i kylskåpet. Man kan använda den till all världens saker. Gott på sallad, på pizza, till en grillad köttbit och till pasta. Hur bra som helt och man tar vad man har hemma. 

Örtolja
vitlöksolja från Gunnarshög eller olivolja
valfria färska örter
vitlök
flingsalt & svartpeppar

Mixa samman olja med valfria färska örter och vitlök. Salta och peppra. 



Idag blev det pasta på överbliven fryst pastadeg. Funkar hur bra som helst! Blev över när jag gjorde lasagne i förra veckan, så ett moment mindre denna söndagskväll. 

Paolos pastarecept
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
lite vatten

Vispa ihop ägg, äggvitor och salt.

Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Tillsätt de vispade äggen.

Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan. Om det behövs för att samla ihop torrt mjöl, fukta med lite vatten.

Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 15 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk.

Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 20-30 minuter.¨


Nu är degen klar att användas. Antingen att den kavlas ut tunt och används som önskas eller att ni nu plockar fram pastamaskinen och kör den därigenom. 








Ps, glöm inte rikligt med parmesan på pastan...


//Malin 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.