fredag 8 september 2017

SPENAT & RICOTTARAVIOLI MED TOMATSÅS



Är fortfarande väldigt nöjd med mitt ihärdiga användande av pastamaskinen Marcato Atlas 150. Älskar dessutom namnet, lite som Harry Potters kvast, Nimbus 2000. Pastamaskinen är absolut värd pengarna. Nu hade jag också lyxen att få en raviolitillsats till pastamaskinen när jag fyllde år i slutet av augusti. Tidigare i veckan var det då raviolipremiär och det var inte det lättaste inte. Kommer behöva laborera många gånger innan jag blir helt nöjd. Blev några inte helt lyckade och det blev lite svinn...

Pastadegen jag använde är fortfarande Paulo Robertos och den tänker jag inte frångå, riktigt bra! 

Paolos pastarecept
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
lite vatten

Vispa ihop ägg, äggvitor och salt.

Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Tillsätt de vispade äggen.

Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan. Om det behövs för att samla ihop torrt mjöl, fukta med lite vatten.

Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 15 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk.

Man kan även göra pastadegen i en matberedare, vilket jag gjort de senaste gångerna. Jag har en Kitchenaid och använde flatblandaren. Hur bra som helst!

Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i minst 20-30 minuter.¨


Nu är degen klar att användas. Antingen att den kavlas ut tunt och används som önskas eller att ni nu plockar fram pastamaskinen och kör den därigenom. 



Tomatsåsen blev också fantastisk god! Fick hem ett helt gäng tomater i olika färger från mina föräldrar, så tomatsås fick det bli. 



Tomatsås
1,2 kg tomater
2 små gula lökar 
4 vitlöksklyftor
1 1/2 msk balsamvinäger 
1 tsk socker
1/2 tsk Dilip's chili (chiliflakes) 
1 tsk torkad timjan 
1 tsk torkad oregano 
1 msk oreganopaste från Santa Maria

Flingsalt & svartpeppar
olivolja 

Finhacka lök och vitlök. Dela tomaterna i halva klyftor. Fräs lök och vitlök i olivolja, utan att deta tar färg. Blanda ner tomater, balsamvinäger och socker. Låt puttra i ca. 20 minuter. Tillsätt oreganopaste, timjan, oregano och chiliflakes och låt såsen puttra vidare på låg värme i ca. 30 minuter. Smaka sedan av såsen med flingsalt och svartpeppar. Låt såsen svalna något och mixa den sedan till en krämig sås.



Nu när vi har pastadegen och tomatsåsen redo, är det dags för raviolin. Jag körde på en klassisk fyllning första gången, nämligen spenat och ricotta. 

Spenat- & ricottafyllning
250 g ricottaost
250 g färsk spenat
50 g parmesan, riven
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 st äggula
muskotnöt (kan uteslutas)
flingsalt

svartpeppar

Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja utan att ta färg. Tillsätt sköljd färsk spenat och rör runt tills den tappat sin spänst. Häll iöver i ett durkslag för att få bort överflödig vätska samt låta den svalna något. Hacka spenaten grovt och blanda den med ricotta, riven parmesan och en äggula. Riv över lite muskotnöt och smaka av med salt och peppar. 



Har man nu en pastamaskin och kanske även en raviolidel till den, så är det bara att köra. 




Men det går alldeles utmärkt att göra finfina ravioli även utan detta. Vad man då får göra är att kavla ut degen på mjölat underlag och sedan stansa ut lagom stora rundlar med t.ex. ett glas. Därefter tar man lite ricottafyllning och lägger i mitten av rundeln och placerar ännu en pastarundel ovanpå. Tryck till kanterna för att säkerställa så att ingen fyllning läcker ut vid kokning. 


Så här såg våra hummerraviola ut, som vi åt på nyårsafton i Sunnansjö. 

Raviolin kokas sedan i välsaltat vatten med lite olivolja i. Den bör inte koka för länge, utan bara några få minuter. Raviolin flyter upp till ytan när den är klar, men håll koll ändå.




Ni ser ju hur gott detta ser ut och något ni bara måste testa. Rikligt med riven parmesan är tvunget till denna härliga ravioli. Hur gott som helst!





//Malin







6 kommentarer:

  1. Så roligt och gott att du gör din egen pasta! Kram.

    SvaraRadera
  2. Åh vilka fina raviolisar de ser ut att smälta i munnen, jag har faktiskt aldrig gjort egen pasta!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte så krångligt och 100 ggr godare! Gör det!

      Kram

      Radera
  3. Så snygga och så goda de ser ut! Egentligen är det ju inte så krångligt att göra egen pasta, men det blir sällan av hos mig. Pastamaskinen står en trappa ner och det blir liksom inte av att jag hämtar den. Dumt! Kram på dig!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.